onsdag 15 oktober 2008

Obamas storseger i skolvalet ett mycket gott omen!

Här finns inlägget numera!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är så många svenskar positivt inställda till Obama - egentligen?

Kommer Obama att minska USA:s militarism? Landet med världens största skuldväxlar och världens största militärbudget. Obama talar om att "förhindra rysk aggression" genom att återuppbygga militären för det ändamålet:

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=67890&sectionid=3510203


Glöm inte heller vem det är som kommer diktera Obamas utrikespolitik:

http://www.free-press-release.com/news/200806/1212860127.html

Zbigniew Brzezinski, samme man som var med redan på Jimmy Carters tid, beskrev i sin bok "The Grand Chessboard" hur Ryssland skall delas upp.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski#Geostrategy


Att Obama får mycket stöd är lätt att förstå som en rekyl på att tidigare republikaner tappat förtroende för presidenten och partiet och Obama ser nu ut att vinna valet. Tyvärr är detta ett val mellan pest eller kolera. Antingen en gubbe som man dock kan lista ut hur han kommer agera eller en ung senator med äldre rådgivare som kommer ställa till med lika mycket elände som gubben fast på mer diskreta sätt.

USA befinner sig nu där Sovjetunionen var för 25-30 år sedan, ett stagnerande imperium med en ohållbar militärism man inte har råd med och som har köpt sig levnadsstandard mot avgrundsdjup skuldsättning mot omvärlden.

Karl-Erik Edris sa...

Nu var det väl inte så att just det inlägget som du kommenterade ger en sammanfattande analys av min syn på USA:s politiska framtid eller av skillnaderna mellan de båda presidentkandidaterna. Och jag kan väl förstå att du tycker att skillnaderna mellan de båda när det gäller politiska program är så marginella att valet påminner dig om det av Olof Palme använda uttrycket om att välja mellan pest och kolera.

Intressant nog jämför du mot slutet av ditt inlägg USA:s nuvarande läge med Sovjetunionens för 25-30 år sedan. Det gör jag också och har därför i ett par av mina inlägg här på bloggen sagt att om John McCain blir vald så får USA sin Konstantin Chernenko.

Så det som skiljer oss är väl egentligen att du tycker att Barack Obama passar lika bra för den rollen som McCain. Men det tror inte jag. Och för att nu fortsätta analogin så tror jag att Obama kan komma att oavsett sina för valseger avpassade programsynpunkter kan få ett "erbjudande" från historien om att katalysera en djupgående förnyelse av USA:s politik och roll i världen. Och jag tror också att han har möjligheter att lyckas bättre med detta än vad Gorbatjov gjorde när han fick sitt motsvarande erbjudande i sin roll som Sovjetunionens president.